KVKK Nedir? (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)

KVKK, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununu ifade etmektedir.  Bu kanun, 24 Mart 2016 tarihinde kabul edildi. Yürürlüğe ise 7 Nisan 2016 tarihinde girdi.

Kvkk kanunu, bireysel mahremiyetin korunması ve veri güvenliğinin sağlanması, kaun ile kişisel verilerin işlenmesinde, bireyin hak ve özgürlüklerini korumak ve veriler üzerindeki haklarını düzenlemek amaçlarındandır.

Kvkk, kişisel verilerin zorunlu ve rızaya bağlı olması fark etmeksizin toplanması sonucunda, yetkisiz kişilerin eline geçme ve amaç dışı kullanılarak ifşa edilmesini önlemek için yürürlüğe konulmuştur.

Bu kanun; kişisel verilerin kısmen ya da tamamen, veri kayıt sisteminin bir parçası olmak şartı ile işleyen tüm gerçek ve tüzel kişiler ile birlikte kişisel verileri işlenen herkesi kapsar.

Kanun kişisel verileri korumak üzerine temellendirildiği için kanun hükümlerinde tüzel kişilerin verileri bu kanunun dışında tutulmaktadır. 

KVKK, aydınlatma metni; veri sorumlusu tarafından veri sahibinin kimliği, veri toplama yöntemi, veri işleme amacı ve hukuki sebebi, işlenen verilerin hangi durumlarda kimlere aktarılabileceği gibi konular hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanır ve veri sorumlusu kanun kapsamında bu metni hazırlamak zorundadır. Aydınlatma metni, kanunun belirtilen maddelerindeki bütün detayları içermek ve veri sahibi tarafından anlaşılır olmak zorundadır.

KVKK kapsamında kişinin;

  • Irkı,
  • Dini,
  • Mezhebi ve diğer inançları,
  • Etnik kökeni,
  • Felsefi inancı,
  • Siyasi düşüncesi,
  • Cinsel hayatı,
  • Sağlık durumu,
  • Dernek, vakıf ve sendika üyeliği,
  • Kılık ve kıyafeti,
  • Güvenlik tedbirleriyle ilgili bilgileri,
  • Ceza mahkûmiyeti